Perlu Tahu! Starter Pack Pelaburan Ketika Krisis

 
Starter-pack pelaburan ketika krisis
 
1. Mulakan dengan allocation untuk simpanan kecemasan, 3 bulan gaji. Gabungkan wang lebihan daripada moratorium, KWSP, penjimatan kos isi rumah dll. Asingkan ke Tabung simpanan kecemasan bersamaan 3 bulan gaji.
 
2. Mulakan dengan buat research dan bacaan peluang-peluang pelaburan yang ada. Pelaburan yang paling menguntungkan ilmu. Jangan terburu melabur nanti jadi melebur. Cari guru.
 
3. Bahagikan kepada beberapa kelas risiko dan jenis pelaburan. Contoh, emas, unit trust, saham, hartanah, dan lain-lain. Setiap jenis pelaburan juga ada kategori-kategori tertentu dari sudut kelas risiko. Jangan letak semua telur dalam satu bakul.
 
4. Fokuskan kepada palaburan yang mudah cair. Dalam situasi krisis sebegini, pelaburan mudah cair lebih mudah untuk diuruskan untuk urusan jual, beli. Lagi mudah ia dicairkan, lagi mudah. Sebaiknya ia boleh dilakukan secara online.
 
5. Pastikan pelaburan patuh syariah. Kita nak kejar untuk di dunia dan di akhirat. Bukan kejar untung dunia sahaja. Saham, pastikan kaunter syariah. Unit trust, pastikan patuh syariah. Emas, pastikan patuh syariah. Forex tak patuh syariah ya.
 
6. Letakkan untuk jangka masa panjang, sekurang-kurangnya 3 tahun setengah. Melabur macam kita tanam pokok, hari ini tanam untuk dapatkan hasilnya dalam tempoh tertentu. Takkan kahwin hari ini dapat anak esok? Nak dapat hasil segera bukan dengan cara melabur, tapi meniaga.
 
7. Susun startegi sama ada lump sum atau dolar cost averaging. Jangan laburkan sekaligus. Jangan tamak. Jangan ikut emosi. Jangan ikut trend. Jangan ikut-ikut orang lain. Ikut ilmu.
 
8. Sentiasa monitor, bukan semata-mata mengharapkan market naik. Sambil monitor, sambil tambah ilmu. Lagi tinggi ilmu, lagi tinggi peluang untung.
 
9. Bersedia untuk rugi. Pelabur yang bijak bukan pelabur yang tidak pernah rugi. Tapi pelabur yang bijak ialah pelabur yang belajar setiap kali rugi. Dia bukan rugi, cuma belum buat untung. Pelabur yang paling bijak di dunia pun banyak kali rugi. Apatah lagi kita yang baru acah-acah melabur.
 
10. Jika tak pandai, atau malas malas, atau tak sanggup nak buat semua ini, lebih baik tak payah melabur. Nanti apabila rugi, cakap “semua pelaburan sama”. Sama ada tak payah melabur langsung atau minta tolong orang lain laburkan.
 
 
Sumber dari Facebook Afyan Mat Rawi
 
Kredit : FB Afyan Mat Rawi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!